Jag anser mig vara en rätt tolerant vegetarian, vanligtvis brukar jag inte bry mig så mycket om vad andra väljer att stoppa i sig. Utan det är deras ensak. Men en sak som stör mig, och som brukar bli mer uppenbart så här till jul, är att köttet alltid ska kommenteras.
- Oh, vad saftigt, hur har du gjort för att få det så?
- Vilken härlig smak, du har verkligen lyckats bra!
Och så vidare.
Det retar mig en hel del. Att vissa inte vill ser vartifrån köttet kommer, att köttbiten på tallriken faktiskt kommer från ett levande djur som, vetenskapligt bevisat, har tankar och känslor precis som vi. Jag tycker det är skrämmande att det visas en sån respektlöshet mot det dödade djuret. De ser enbart den fabriksförpackade kött-
biten framför sig och inte processen bakom. Det är fegt att inte veta hur maten hamnar på bordet.
3 kommentarer:
Förlåt
Är det faktiskt inte mer så att ju mer vi uppskattar (och således kommenterar) köttet, desto mer respekterar vi processen och produkten. Hade vi inte visat uppskattning så hade vi även inte visat respekt för djurets 'lidande'. Anledningen att vi vill veta vartifrån köttet kommer är ju också ett steg i ledet att vi faktiskt vill visa respekt för processen då vi hellre äter närproducerat kött där certifierade metoder och korta transportsträckor används.
"Jag älskar djur... Speciellt med en god sås till" / Okänd
Björn:
Ofta får jag intrycket att när folk kommenterar köttet, så ser de bara det fabrikspoducerade. Att folk inte vill förstå att köttbiten kommer från ett djur. De avskalar rspekten för det döda för de blundar för vad som hänt med biten framför sig, för de vill inte veta. Det upprör jag mig över.
Skicka en kommentar